Skupina Slovnaft vlani dosiahla čistý zisk 53 mil. eur

26.02.2013 Bratislava

Bratislava 26. februára (TASR) - Skupina Slovnaft hospodárila v roku 2012 s čistým ziskom 53 miliónov eur, kým rok predtým vykázala stratu 19 miliónov eur.

Výsledok pozitívne ovplyvnili najmä príjmy z exportných trhov, kam smerovali takmer tri štvrtiny produkcie skupiny, ako aj zlepšenie spracovateľských a predajných marží na medzinárodných burzách a viaceré opatrenia prijaté na strane nákladov. Informoval o tom hovorca a riaditeľ podnikovej komunikácie spoločnosti Anton Molnár.

Zlepšené hospodárenie v roku 2012 chce spoločnosť použiť najmä na vytvorenie finančnej rezervy pre rozvojové investície v nasledujúcich rokoch, ako aj pre prípad zhoršenia externých podmienok vzhľadom na očakávaný neistý globálny makroekonomický vývoj.

Čisté tržby skupiny sa v roku 2012 medziročne znížili o 2 % na 4,63 miliardy eur v dôsledku nižšieho dopytu po ropných produktoch a poklesu objemu predaja, ako aj z dôvodu realizácie generálnych revízií výrobných jednotiek.

"Skupina Slovnaft ukončila posledný štvrťrok minulého roka, ako aj celý rok 2012 s pozitívnym hospodárskym výsledkom. Okrem efektov z mnohých opatrení prijatých na strane nákladov, najvýznamnejší vplyv na výšku dosiahnutého zisku mala naša exportná aktivita. Na regionálnom a západoeurópskom trhu sme realizovali takmer tri štvrtiny produkcie, čo nám v spojitosti s mierne zlepšenými cenovými podmienkami ropných produktov na medzinárodných komoditných burzách pomohlo vrátiť sa po roku späť do čiernych čísel," uviedol k výsledkom predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Slovnaft, a.s., Oszkár Világi.

Celkový objem predaja ropných výrobkov v uplynulom roku dosiahol 5,36 milióna ton, z toho 3,84 milióna ton smerovalo na export a 1,52 milióna ton pripadlo na domáci trh.

Spoločnosť prevádzkovala v závere minulého roka 209 čerpacích staníc. Skupina Slovnaft mala ku koncu minulého roka 3328 zamestnancov, pričom jej sieť čerpacích staníc obsluhovalo ďalších približne 1700 zamestnancov obchodných partnerov.
 

Vyberte región